Принудително карбонизиране на бирата.

Този процес е лесен и бърз и затова стана много популярен в направата на домашна бира. Повечето “крафт” пивовари и домашни производители избират този метод, за да карбонизират бира си. Това е процесът на добавяне на въглероден диоксид, CO2 в бирата (обикновено плоска ниско карбонизирана бира), запечатана в кег. Целта на това действие е да се пие газирана бира. Както подсказва името му, това е процесът на въвеждане на CO2 вътре в течността под определено налягане.

За принудителна карбонизация на вашата бира, ще ви е необходим комплект от няколко елемента: патрони C02 16 гр. (за еднократна употреба) или презареждащите се бутилки от 0,5кг или 2,00 кг.  C02 регулатор (нашият мини регулатор на СО2), 1 бърза връзка за газ (сивата), една глава с две или с една бърза връзка. За принудителната карбонизация може да използвате, вместо глава, карбонизираща капачка.

Процедура по принудителна карбонизация на вашата бира в мини кег?

В началото трябва да знаете кой тип бира варите. По този начин ще откриете кой тип температура и обем на CO2 е подходящ за вашата бира. След като получите правилната информация, можете да започнете карбонизацията в занаятчийската си бира. Все пак винаги препоръчваме да правите карбонизацията със студена бира (под 6 градуса). Така че можете да поставите плоската си бира в в хладилника за няколко часа (4-8 часа). При ниска температура и високо налягане газът C02 може лесно да се разтвори в напитката. Корнелиус е голям кег, който може да съдържа 20 или 30 литра бира. Можете да распределите бирата в малки количества в няколко мини бурета. Методът на силова карбонизация се използва най-вече за мини кегове (4,5,10 литра), тъй като може лесно да се поставят в хладилника.

Ето процеса, който трябва да следвате:

Завъртете бързо и здраво CO2 патрона в мини CO2 регулатора. Уверете се, че копчето на газ регулатора е в положение OFF, по време на тази стъпка

След това свържете газ регулатора към главата или карбонизиращата капачка, посредством бързата връзка. Вкараният в контейнера CO2 заема мястото на въздуха, който е бил там. Регулаторът помага да се контролира налягането на газа във вашата крафт бира.

От съображения за безопасност върху главата има предпазен клапан. Чрез него може да намалите налягането в кега, ако е нужно. Трябва да дръпнете пръстена за намаляване на налягането, за да регулирате налягането в кега. Вашият кег, може да има прекомерно налягане, ако е разклатен по време на транспортиране. Когато налягането в бурето достигне 30 PSI, предпазния клапан може да изпусне налягане автоматично. 30 PSI е максималното налягане.

На датчика на газ регулатора, можете да видите подходящото налягане (обикновено 5-25 PSI). Може да се промени за вида бира, която правите. Завъртете копчето на регулатора до 5 PSI. Изключете газ регулатора за няколко секунди. Изчакайте 2 минути и дръпнете пръстена за освобождаване на налягането. След това завъртете постепенно регулатора на желаното налягане, преди да започнете да точите бирата.

Подобни статии