Нитро срудено кафе – мит или реалност?

Може да не сте виждали нитро-студено кафе в менюто на местното кафене, но скоро ще бъде там.

Първата измислена през 2012 г. иновация за пиене на кафе бързо се промъкна сред най-големите: Starbucks и Dunkin Donuts се включват в играта.

Но какво е нитро кафето? (Известено още, като нитро студено кафе)

Как се прави? Как е на вкус? И трябва ли да опитате?

Кафе от нитро студено кафе: студено кафе … наситено с азот.

Кафето Нитро е студено кафе, в което се влива безцветния, без мирис газ азот. Звучи странно?

Ние поставяме газовете в студени напитки непрекъснато; Газа въглероден диоксид е това съединение, което придава на содата своите характерни мехурчета и затова я наричаме “газирана”.

Описание на нитро студено кафе

Самият азот вече се използва широко в някои бири, най-разпознаваемата от които е Гинес. Вместо да ги наричат ​​„газирани“, тези бири се наричат ​​„азотни“.

Така че беше само въпрос на време някой да се сети, че кремообразната текстура на Гинес ще бъде подходяща и за други студени напитки.

Подобно на бирата, нитро  кафето  е достъпно само „на кран“.

Акумулираната студена напитка се освобождава през клапан под налягане с малки дупки, за да се получи кремообразен ефект.

Но какъв е вкусът му?

Подобно на типичното  студено кафе, азотираното кафе е изключително гладко и с ниска киселинност, но има уникално копринено усещане.

Това е така, защото азотният газ не се разтваря в течността, така както въглеродния  диоксид, така че мехурчетата в напитката, наситена  с азот, са много по-малки.

Повечето почитатели на нитро кафето го пият черно, или направо излято върху лед, разчитайки на естествената кремообразност на продукта, без добавянето на млечни продукти.

Как  трябва да изглежда?

Тъй като се налива от канелка, тя произвежда каскада от кафе, която е безспорно красива. Каскадният ефект, който се проявява и при нитро-бирите, се дължи на  азотните мехурчета, които са толкова малки, че лесно се изтласкват около стъклото от течащата течност.

Нитро кафето е по-здравословно от нормалното кафе?

По света все по-често азотното кафе се продава на любителите на фитнес като по-здравословна алтернатива на традиционното кафе.

Причината за здравните претенции е, че пиенето на напитка с азот придава както естествена сладост, така и присъща кремообразност без използване на захар и мляко.

Нитро пяната удря езика в определени места, които дават усещане за сладост без нужда от захар.

Освен това, то има по-високо съдържание на кофеин, отколкото стандартното кафе, защото съдържа по-малко вода, което го прави отличен избор да се използва преди тежка тренировка.

Както всички студени напитки, нитро версията е с много ниско съдържание на киселина, което е полезно за любителите на кафе, които имат чувствителни стомаси или са предразположени към киселини и киселинен рефлукс.

Защо по-ниска киселина?

Ако се борите с киселинен рефлукс или лошо храносмилане, или дори ако просто не обичате вкуса на силно кисело кафе, азотното кафе може да е гладък и копринен отговор, който търсите … но защо?

Повечето киселини, които попадат в горещото кафе, се появяват, когато към кафето  се добавя гореща вода. Горещата  течност извлича киселините заедно с ароматите, маслата и кофеина.

Допълнително предимство на  метод за приготвяне на студено кафе е фактът, че по-ниската киселина обикновено означава, че напитката е много по-малко горчива, фактор, който всеки фен на нитро студеното кафе, несъмнено ще привлече.

Подобни статии