ПОЧИСТВАНЕ И ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ВАШИЯ КЕГ

ПОДРЪЖКАТА НА ВАШЕТО БУРЕ Е ЛЕСНА, НО ИМА НЯКОЛКО НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА СПАЗВАТЕ ЗА ДА ГО ИЗПОЛЗВАТЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ

Ръчно миене само с топла вода и мек сапун (без избелващи или абразивни почистващи препарати)

Никога не почиствайте вътрешността на кега с четка или абразивна повърхност.

Когато изплаквате бурето, напълнете го около  ¾  с топла вода, поставете капачката  и го разклатете добре. Повторете още 2 пъти.

Ако след трите изплаквания остане силна миризма на бира, добавете малка капка мек сапун и отново разклатете. Уверете се, че кега е добре изплакнат от сапуна.

Изцеждайте с главата надолу или подсушете с топъл въздух. Не слагайте капачката докато бурето не е напълно сухо.

Не слагайте в микровълнова  или фризер.

Никога не поставяйте бурето в миялната машина.

Не е предназначен за горещи течности, нехранителни или каустични, силно кисели материали

Използването за  ферментация е на ваш риск

Пазете силиконовото уплътнение или капачката далеч от деца

  1. Почистване преди първо използване

Почистете бурето си добре преди първата употреба с гореща вода, ако забележите някакви следи в бурето, това обикновено се дължи на остатък, останал от пасивацията. Ако горещата вода не ги премахне, опитайте да сложите суров ориз и малко топла вода в бурето, като го разклатите енергично няколко пъти, за да почистите вътрешността. Можете да използвате натриев перкарбонат за почистване, ако решите. Също така е препоръчително да се използва дезинфектант без изплакване точно преди пълненето.

  1. Почистване след използване

Препоръчваме почистване на вашето мини буре само с топла вода, ако го използвате всеки ден и изплаквате веднага след като го изпразните. Преди да го напълните отново, използвайте някой дезинфектант за изплакване (2ml на литър) и го оставете за 2 минути преди изпразването. Не се притеснявайте за останалите мехурчета, които са без аромат и не са токсични. Вие също трябва да го почистите добре преди да го използвате за първи път.

Ако бурето ви е оставено с бира в него или не сте го изплакнали веднага след изпразването му, има дрожди, които са се втвърдили и полепнали по стените на съда, или има видима мръсотия.  За да почистите кега използвайте малко почистващо средство, натриев перкарбонат. Разтворен във вода, той  разгражда отлаганията и е безопасен за употреба върху стомана, алуминий и мед. Натриевият перкарбонат се разпада на нетоксична, течност без вкус и мирис. Независимо от това  най-добрата практика е да се почиства с това, но след това да се изплакне обилно с вода и дезинфектира с дезинфектант, както е описано по-горе.

ВНИМАНИЕ: Непочистеното добре буре след използване, може съществено да увреди качествата на бирата, която ще налеете в него. Може да доведе до промяна на вкуса и дори до бързо вкисване на новата бира. За това най-добре е да изплакнете бурето обилно с вода веднага след използване и да впръскате подходящ дезинфектант преди пълнене.

Най-лесният начин е да сложите няколко литра разреден дезинфектант или натриев перкарбонат за изплакване в бурето и след това да го пуснете през системата, като подадете малко налягане от патрона СО2. Уверете се, че тече през всички линии, кранове и т.н. След това затворете канелката за бира и изчакайте 2 мин., за да дезинфекцира повърхностите. След това включете отново канелката до пълното изтичане на разредения дезинфектант. Ако кег главата ви има предпазен клапан, издърпайте леко халката за да изпуснете малко налягане, така ще се дезинфекцира и клапана.[:]