Естествено или принудително карбонизиране?

Поради зачестили въпроси и интерес от страна на мои клиенти, относно принудителната карбонизация на домашната бира, в няколко публикации ще се опитам да внеса малко яснота по въпроса. Предварително искам да се извиня на напредналите в домашното пивоварене колеги за евентуални неточности. Публикациите са превод и препечатка от чужди публикации, а моята сила е повече в съдовете и средствата за съхранение и точене на вече готовата бира отколкото във приготвянето й. Все пак мисля, че ще бъда полезен, поне на начинаещите домашни пивовари.

Карбонизирането е наличието на СО2 (въглероден диоксид) в течност. Обемът на CO2 в течността определя нивото на карбонизация. Предполагам, че вече сте научили за тези думи: принудително и естествено карбонизиране.

Това е важна стъпка в процеса на варене. Когато варите занаятчийската си бира у дома, можете да изберете да карбонизирате бирата си по естествен начин или чрез принудително карбонизиране. Но понякога не обръщаме особено внимание на тази стъпка. Преди да направите това действие, трябва да знаете някои неща. Тази статия ще ви служи като ръководство.

Естествена карбонизация

Естественото карбонизиране означава, че карбонизацията може да се извърши естествено в бирата по време на процеса на ферментация след варенето на вашата бира. Можете да правите карбонизация и в мини бурета или в големи кегове.

По време на процеса на ферментация маята абсорбира захарта в пивната мъст. След това се отделят въглероден диоксид и алкохол. Тази стъпка е първичната ферментация. Пивоварите понякога добавят допълнително количество захар (добавена захар) в него. Добавянето на тази захар създава вторична ферментация. След първичната ферментация, маята консумира добавената захар и бирата ферментира отново, като създава желаното количество CO2. Така, бирата става алкохолна напитка. Също така, CO2 създава мехурчетата . Неподходящото състояние на бирата в съда, може да даде плоска, слабо карбонизирана бира.

Тук ще намерите линк към видеоклип, който дава някои съвети как да се изчисли количеството на началната захар, съобразно желания обем C02, обема на бирата, с която разполагате, текущата температура на бирата и стила на бирата също.

СЛЕДВА ПРОДЪЛЖЕНИЕ!

Подобни статии